Jest tak pyszny, że robię go 3 razy w tygodniu. Łatwy i przepyszny chleb z patelni. Przepis.

Jak można upiec chleb bez użycia piekarnika? Możesz upiec swój własny chleb na patelni!

Aby upiec w domu pyszny, miękki i chrupiący chleb, nie musisz koniecznie mieć wymyślnego piekarnika. Podstawowe składniki i zwykła patelnia to wszystko, czego potrzebujesz, aby upiec pyszny domowy chleb. Gwarantujemy, że po wypróbowaniu naszego przepisu już nigdy nie wrócisz do piekarni.

 

 

Do przygotowania własnego chleba na patelni potrzebne są następujące składniki

  • 500 gramów mąki
  • 5 gramów drożdży suszonych lub 15 gramów drożdży świeżych
  • Jeśli wybierzesz świeże drożdże, 330 ml wody
  • 10 gramów soli
  • Do smażenia potrzebna jest odrobina oleju.

Instrukcja przygotowania krok po kroku

Najpierw połącz w misce mąkę i sól.

 

 

Suche drożdże należy natychmiast dodać do mąki. Można też użyć drożdży świeżych, rozkruszając je i rozpuszczając w ciepłym, letnim płynie przed dodaniem do miski.

 

 

Wymieszaj dokładnie składniki za pomocą drewnianej łyżki. Następnie ugniataj ciasto rękami. Kontynuuj formowanie ciasta, aż stanie się gładkie i jednolite.

 

 

Podziel na równe porcje i pozostaw na około pół godziny w ciepłej wodzie.

 

 

Lekko natłuść patelnię. Połóż pierwszą połowę ciasta na patelni. Przykryć i smażyć przez 12-15 minut na średnim ogniu.

 

 

Następnie obróć chleb na drugą stronę.

 

 

Podczas dalszego smażenia nie zdejmuj pokrywki. Kontynuuj smażenie pozostałego ciasta. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!