„Ptasie mleczko” – Przepis na kotlety od teściowej. Soczyste, delikatne i pachnące

Nazwa tej potrawy idealnie do niej pasuje. 

Kotlety „Ptasie mleczko” są doskonale soczyste, delikatne oraz pachnące – istny raj dla podniebienia Te kotleciki, urozmaicą twoje domowe menu!

SKŁADNIKI

  • chleb pszenny 2-3 kromki,
  • kurczak mielony 500 gram,
  • jajka surowe 2 sztuki,
  • cebula 1 sztuka,
  • jajka na twardo 2 sztuki,
  • pietruszka bądź koper,
  • mąka 1/2 szklanki,
  • mleko 200 ml,
  • twardy ser tarty 100 gram,
  • soda szczypta,
  • masło 20 gram,
  • sól oraz pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE

W 100 ml mleka namocz chleb. Cebulę pokrój dość drobno i dodaj ja do delikatnie odciśniętego chleba. Do smaku posól i popieprz, a następnie wszystko dobrze wymieszaj.

Przygotuj nadzienie. Twarde masło, jajka na twardo oraz ser zetrzyj na tarce. Dodaj posiekane zioła i wszystko ze sobą wymieszaj.

Do ręki weź trochę mięsa mielonego i nadaj mu kształt placuszka, tak aby pośrodku dało się nałożyć trochę farszu. Zaciśnij krawędzie, aby stworzył się kotlecik.

 

2 surowe jajka wymieszaj ze 100 ml mleka. Dodaj sól, pieprz, sodę oraz mąkę. Każdy kotlecik zanurz w cieście i smaż na rozgrzanym oleju do czasu, aż będzie gotowy.

Kotleciki te, idealnie będą się komponowały ze świeżymi oraz marynowanymi ogórkami, lub purée ziemniaczanym.

 

Mięso z kurczaka, można oczywiście zastąpić wołowiną czy też wieprzowiną.

Warto jednak wtedy pamiętać, że konieczne jest wtedy pieczenie kotlecików w piekarniku przez około 15- 20 minut, w temperaturze 180 stopni.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!