Ta pyszna sałatka ozdobi każdy stół. Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Wymienione w poprzednim paragrafie produkty spożywcze przygotujmy sobie w porze wieczorowej. Bulwy ziemniaka ugotujmy w wodzie, którą posolimy. Idea jest taka, by były one miękkie, gdy zabierzemy się za ich obranie. Podobnie postąpmy z marchewką.

W przypadku kurzych jaj proces gotowania powinien zamknąć się w maksymalnie 8 minutach. Po ich ugotowaniu zalejmy je zimną wodą i ostudźmy je. Po obraniu ziemniaków i marchewki zetrzyjmy je za pomocą tarki.

Nim weźmiemy się za tarcie sera, umieśćmy go w zamrażalce. Jak tylko umyjemy i wysuszymy szczypiorek, drobno posiekajmy go w niewielką kostkę. Sałatkę będziemy układać warstwami. W tym celu pomocny okaże się przeznaczony do tego pierścień. Ułóżmy go na płaskim naczyniu.

Na samym dnie znajdą się kartofle. To one będą stanowić pierwszą warstwę przygotowywanej przez nas sałatki. Za pomocą łyżki wyrównajmy powierzchnię.

Następnie użyjemy majonezu, którym subtelnie posmarujemy naszą warstewkę. Gdy tylko dodamy szczyptę szczypiorku, możemy zająć się jajkami, którymi uformujemy kolejną warstwę. Je również potraktujemy majonezem.

 

Na posmarowane już jajka nałożymy warstwę zamarynowanych pieczarek. Warto byśmy pamiętali o uprzednim odcedzeniu ów pieczarek. W ten sposób pozbędziemy się naddatku niepożądanych przez nas płynów. Smarujemy kolejno warstwę pieczarek majonezem, po czym zabieramy się za układanie na nich szynki.

W ten sposób jesteśmy już u finishu przygotowywania naszej sałatki. Teraz już tylko nakładamy marchewkę, którą również traktujemy majonezem i tworzymy ostatnią warstwę z tartego sera. Po tych czynnościach możemy zdjąć pierścień.

Efekt

Owocem naszych starań otrzymujemy oryginalną i przepyszną sałatkę, która zachwyci każdego domownika i gości. Jest przepyszna, wyborna i prezentuje się iście królewsko na stole. Dekorować ją można wedle własnej woli. Sam preferuje szczyptę koperku i marynowanych pieczarek.

Jedno jest pewne, rodzina będzie wniebowzięta. Życzę wam wszystkim cudownej uczty!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!