You might also like
Ich miłośnicy zgodnie stwierdzą że mięciutki i świeżutkie ciasteczka z dużym prawdopodobieństwem potrafią przypomnieć czasy dzieciństwa czy miłe wspomnienia w przyjacielskim gronie. Poniższy przepis na przepyszne ciasteczka z pewnością zbierze słowa uznania wśród najbliższych.
Z pewnością zmienią ponury dzień w bajkę! „Wiśnia pod śniegiem” to oryginalna nazwa, pod którą kryje się sposób na idealnie lekki i słodki deser. Główną zaletą ciasteczek z wiśniami jest ich ekspresowe przygotowanie, które wprawionym domowym cukiernikom nie powinno zająć więcej niż 30 min.
Do miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia, następnie dodaj cukier i energicznie wymieszaj. Potem dodaj śmietanę, jajka, miękkie masło, po czym szybko zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj na dość długi prostokąt, brzegi posmaruj dżemem i ułóż na nim wiśnie. Następnie ciasto zwiń w rulon i pokrój na porcje, po 2 wiśnie na każdą.
Rulony ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 min w 180 stopniach Celsjusza. Gotowe ciasteczka po przestygnięciu posyp cukrem pudrem.
Comments are closed.