Rolada z boczku pieczona w rękawie. Super przepis na każdą okazję. Obłędny smak

Rolada z boczku to doskonały przysmak nie tylko na święta, ale także na niedzielny obiad lub spotkanie z bliskimi.

Główny składnik stanowi boczek, który zostaje ubogacony aromatycznymi przyprawami. Warto przygotować go w rękawie, dzięki czemu lepiej się upiecze i będzie smakowicie wyglądał.

Składniki

  • 1 kg boczku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej

Sposób przygotowania

Pozbawiony skóry boczek kroimy na plastry, a potem w kostkę grubości ok. 1 cm. Siekamy cebulę i ścieramy marchewkę. Dodajemy do mięsa przyprawy, sól, marchewkę i cebulę. Mieszamy i marynujemy około pół godziny.

 

Następnie dodajemy jajko i wszystko mieszamy. Dzielimy mięso na dwie części i wkładamy do dwóch rękawów do pieczenia. Rękawy zawijamy, wypuszczamy powietrze i na końcu mocno związujemy na krawędziach.

Wykładamy na blachę do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza.

Rolady pieczemy przez godzinę. Po wyjęciu schładzamy, a następnie ustawiamy na nich ciężar (około 1 kg) i wkładamy wszystko na noc do lodówki. Kolejnego dnia mamy gotowy doskonały przysmak, który najlepiej smakuje z musztardą oraz sosem chrzanowym.

Mięso przed podaniem wystarczy pokroić w centymetrowe plastry. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!