Główny składnik stanowi boczek, który zostaje ubogacony aromatycznymi przyprawami. Warto przygotować go w rękawie, dzięki czemu lepiej się upiecze i będzie smakowicie wyglądał.
Pozbawiony skóry boczek kroimy na plastry, a potem w kostkę grubości ok. 1 cm. Siekamy cebulę i ścieramy marchewkę. Dodajemy do mięsa przyprawy, sól, marchewkę i cebulę. Mieszamy i marynujemy około pół godziny.
Następnie dodajemy jajko i wszystko mieszamy. Dzielimy mięso na dwie części i wkładamy do dwóch rękawów do pieczenia. Rękawy zawijamy, wypuszczamy powietrze i na końcu mocno związujemy na krawędziach.
Rolady pieczemy przez godzinę. Po wyjęciu schładzamy, a następnie ustawiamy na nich ciężar (około 1 kg) i wkładamy wszystko na noc do lodówki. Kolejnego dnia mamy gotowy doskonały przysmak, który najlepiej smakuje z musztardą oraz sosem chrzanowym.
Comments are closed.