Świetnym pomysłem będzie rolada z boczku, na którą przepisem się podzielimy. Jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i najlepiej smakuje pieczona w rękawie.
Boczek najpierw pozbaw skóry. Następnie pokrój go w plastry. Powstałe plastry skrój zaś w kostkę, o grubości około centymetra. Przypraw solą i pozostałymi przyprawami. Dodaj posiekaną wcześniej cebulę i marchewkę startą na tarce o małych oczkach. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na około pół godziny. Dodaj jajko i wymieszaj ponownie.
Mięso podzielone na pół wsadź w dwa osobne rękawy do pieczenia. Zwiń je i upuść powietrze. Krawędzie zwiąż. Połóż rękawy na formie do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Piecz potrawę przez godzinę. Następnie ostudź i przygnieć przedmiotem ważącym około kilograma. Wsadź do lodówki.
Comments are closed.