Rumuńskie gołąbki – znane danie staje się jeszcze bardziej doskonałe.

Chociaż gołąbki są popularną potrawą w wielu krajach, w każdym miejscu bywają przyrządzane w odmienny sposób. Dzisiaj proponuję zakosztować kuchni rumuńskiej. Zmień nieco swój stary przepis i spróbuj czegoś nowego i równie pysznego! Tym daniem z pewnością pozytywnie zaskoczysz swoich domowników!

Do przygotowania rumuńskich gołąbków możesz wykorzystać mięso wieprzowe lub wołowe, ale np. mięso z indyka sprawdzi się równie dobrze. Prawdę mówiąc, smakosze zazwyczaj łączą kilka rodzajów mięsa. Ja polecam wybrać mieloną wieprzowinę albo wołowinę, ponieważ sprawiają, że gołąbki wychodzą bardziej soczyste.

 

Cabbage cooked at a fair with traditional Romanian food. Cuisine stuffed cabbage are traditional for all areas in Romania.

 

Składniki:

  • 1 główka świeżej kapusty
  • 250 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego lub wołowego)
  • 100 g ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 2 łyżki śmietany
  • 100 g żółtego sera
  • 2 pomidory
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • pęczek koperku lub natki pietruszki

Sposób przygotowania

Gołąbki: Ostrożnie usuń głąb z kapusty. Aby łatwiej oddzielić poszczególne liście, włóż kapustę do mikrofalówki na 7-10 minut. Następnie opłucz ją pod zimną wodą. W ten sposób liście łatwo powinny dać się oddzielić.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!