Rumuńskie gołąbki – znane danie staje się jeszcze bardziej doskonałe.

 

Ryż ugotuj na półtwardo. Cebulę pokrój na małe kawałki, a marchewkę zetrzyj na tarce. Następnie podsmaż te dwa składniki na patelni. Przygotuj dużą miskę. Zawartość patelni połącz z ryżem oraz mielonym mięsem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.Na liście kapusty nakładaj farsz i zawiń jak tradycyjne gołąbki.

Ułóż je na lekko wysmarowanej masłem blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, a następnie wlej 0,5 szklanki wody. Piekarnik nagrzej do 200ºC. Gołąbki przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 25 minut.

 

Holishkes – traditional Jewish cabbage roll dish.cabbage leaves wrapped in parcel-like manner around minced meat and tomato sauce

Sos: Pomidory pokrój na bardzo drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce, posiekaj pietruszkę/koperek, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dodaj śmietanę, sól oraz pieprz i ponownie wymieszaj całość. Równomiernie polej sosem gołąbki i z powrotem włóż do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie będą gotowe do podania.

Przygotowanie gołąbków z mięsem to nie lada wyzwanie. Co należy zrobić, aby nasze danie wyszło idealnie? Aby zadbać o świetny smak gołąbków, trzeba skosztować, czy mięso mielone jest odpowiednio doprawione. Ponadto trzeba odpowiednio przygotować liście kapusty, odcinając grube i twarde części. Jeśli to zrobimy, gołąbki wyjdą bardziej miękkie i będą apetyczniej wyglądać.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!