Od dziś jej nie jem. Znana ryba ze względu na jej niski koszt – to czysta trucizna.

Powszechnie wiadomo, że ryby są bardzo zdrowe i należy uwzględniać je w naszym jadłospisie przynajmniej raz w tygodniu. Jednak jaką rybę i jej część wybrać, aby była dobra? Na co zwrócić uwagę?

Filet z ryb zawiera dużo ważnych witamin i mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera nie tylko białko, ale także cenny tłuszcz składający się z wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3 i omega – 6.

Jak się okazuje, nie wszystkie oferowane ryby w sklepach są warte kupienia choćby ze względu na ich właściwości. Szczególnie należy zwrócić uwagę na rybę pangę.

Jest ona znana ze względu na jej niski koszt. Niestety jest to ryba o słabej jakości i może przyczynić się do poważnych szkód w ludzkim zdrowiu.

Pangę hoduje się w rzece Mekong, która obfituje w bakterie, hormony, wszelkie chemikalie oraz antybiotyki. Jak widać – nic zdrowego! W mięsie pangi występuje dużo chloranów, ciężkich metali i izomerów.

Można stwierdzić, że panga to odpad!

Przez to osiąga wielkość do sprzedaży nawet 4 razy szybciej niż wymaga się to do normalnego wzrostu w zwykłych warunkach. Głównie ryby nakłuwa się antybiotykami i hormonami. Filet z pangi nie ma kwasów tłuszczowych omega – 3 i innych pozostałych ważnych mikroelementów czy nawet witamin. Supermarkety chętnie kupują tę rybę, ponieważ jest ona bardzo tania.

Czy to odzwierciedla się w jakości? Zdecydowanie nie! Warto dbać o zdrowie i wybrać inne, lepsze ryby.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!