Kilkuminutowe serniczki z patelni bez jajek i mąki. Pyszne na ciepło jak i na zimno

Nasze serniczki bardzo dobrze komponują się z dżemem, skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną. To idealne śniadanie dla całej rodziny. Serniczki pozostawione po śniadaniu można włożyć do lodówki i podgrzać wieczorem, chociaż wielu woli jeść je również na zimno.

SKŁADNIKI

  • 1-1,5 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
  • 400 g twarożku
  • olej roślinny

Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta kandyzowane owoce, rodzynki lub drobno posiekane daktyle.

 

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj twarożek, cukier i kaszę mannę. Pamiętaj, że jeśli masa jest zbyt płynna , możesz dodać więcej kaszy manny. Jeśli jest grudkowata i sucha – warto dodać trochę mleka, wody lub kefiru.

Ugniataj ciasto i postaraj się, aby było dość lepkie i delikatne.

 

Uformuj kulki z ciasta, lekko obtocz je w mące.

Na patelnie wlej odrobinę oleju, rozgrzej. Zmniejsz temperaturę do średniej i rozpocznij smażenie serniczków. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!