Ślimaczki serowe – Domownicy zjedli wszystkie w jeden dzień. Robię prawie co każdy weekend

 

Możemy przykryć naczynie ściereczką, wówczas lepiej nam wyrasta zaczyn. Przesianą mąkę, sól i pozostały cukier mieszamy w miseczce.

 

Do drugiego naczyniu wlewamy roztopiony, ale nie gorący tłuszcz, śmietanę wcześniej wyjętą z lodówki, wyrośnięty zaczyn i mąkę. To wszystko wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta.

 

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

Teraz możemy przygotować nadzienie serowe. Do jego wykonania użyjemy:

  • 0,5 kg twarożku
  • 100 g cukru
  • 1 jajko

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli naszym zdaniem jest zbyt wodnista możemy dodać odrobinę mąki, która ją zagęści.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!