Ślimaczki serowe – Domownicy zjedli wszystkie w jeden dzień. Robię prawie co każdy weekend

 

 

Tak przygotowany wkład przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm formując kształt prostokąta. Nakładamy równomiernie na całą powierzchnię ciasta masę serową, a następnie zawijamy je tworząc rulon. Kroimy na małe około 2 cm kawałki.

 

Z takiej porcji otrzymamy około 20 ślimaczków. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciastkami, ponieważ w czasie pieczenia będą zwiększać swoje wymiary. Ponownie przykrywamy ściereczką i odkładamy na 40 minut do wyrośnięcia. Tuż przed włożeniem do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, smarujemy ciasteczka roztrzepanym jajkiem.

 

Pieczemy do momentu, aż nasze ślimaczki zaczną przybierać piękny złoty kolor.

 

Zaraz po wyjęciu nakładamy na wszystkie ślimaczki sos, który wykonany jest z 200 g kwaśnej śmietany wymieszanej równo z 1 łyżką cukru. Pozostawiamy je do ostygnięcia. Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!