Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, to rozpuść je razem z cukrem w ciepłej wodzie i odstaw na parę minut. W przypadku suchych nie ma potrzeby robienia zaczynu, ale wykonanie go sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste.
Co innego naczynia przesiej mąkę, dodaj sól, a potem wlej do tego zaczyn oraz 20 ml oleju. Ciasto zagnieć.
Jeśli pojawią się grudki, dodaj jeszcze 20 ml oleju i wyrabiaj przez ok. 10 min. Ciasto powinno być miękkie i nieco klejące się. Przełóż je do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 40 min.
W międzyczasie możesz zabrać się za wykonanie farszu. Cebulę obierz i posiekaj w drobną lub nieco większą kostkę. Podsmaż na maśle do miękkości.
Pierś z kurczaka ugotuj, a potem rozdrobnij. Możesz zmienić, zmielić w blenderze lub pokroić bardzo drobno. Do kurczaka dodaj cebulę i przyprawy. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Możesz też spróbować farszu i w razie potrzeby dodać więcej przypraw.
Comments are closed.