Lekko solone gruzińskie ogórki z przyprawami – idealna przekąska dla Pań dbających o linię. Smakują nieziemsko.

Sezon na ogórki otwarty! Jeśli lubisz delikatnie słone przekąski, w Twojej lodówce powinny znajdować się gruzińskie ogórki.

Jaka jest różnica między tą  przystawką, a zwykłymi lekko solonymi ogórkami? Zioła i więcej przypraw. Gruzińskie ogórki są tak pachnące, że nie sposób się im oprzeć. Będziesz mogła je zajadać już następnego ranka po przygotowaniu. Spróbuj!

 

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 0,75 łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka kolendry

Przygotowanie:

Aby przystawka była jeszcze bardziej aromatyczna,  zmiel kminek z czerwoną papryką, cukrem i solą w moździerzu. Wszystko dobrze wymieszaj.

 

Opłucz młode ogórki i pokrój w paski. Przenieś je do plastikowego pojemnika z pokrywką. Ogórki posyp przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Wsyp także posiekane zioła.

Zamknij plastikowy pojemnik pokrywką i potrząśnij, aby wszystko się wymieszało. Pozostaw ogórki w lodówce przynajmniej na 1 noc.

 

Po upływie tego czasu możesz podawać przekąskę do stołu.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!