Zapalenie stawów to poważna choroba, której mogą obawiać się głównie osoby starsze. Niestety schorzenie to coraz częściej dotyka także ludzi młodych a nawet dzieci.
Pierwszym krokiem do pozbycia się choroby jest wyrzucenie ze swojej diety produktów, które działają niekorzystnie na stawy. Dietetycy coraz częściej mówią o tym, że jedną z głównych przyczyn zapalenia stawów jest złe odżywianie.
Co zaskakujące, na rozwój choroby wpływają produktu, które w powszechnej opinii uchodzą za zdrowe dla organizmu. Oto niektóre z potraw, których powinieneś profilaktycznie unikać w celu zadbania o swoje stawy.
Słonecznik
Właściwie, to jego nasiona. Zawierają one bowiem bardzo dużą ilość kwasów omega-6, które mogą odkładać się w stawach i powodować ból i dyskomfort. Kwasy te, w dużych dawkach, są odpowiedzialne za rozpuszczanie chrząstki międzykostnej i choroby stawów.
Szproty
Duża ilość soli i substancji zwanych purynami – to pierwszy krok do zapewnienia sobie problemów z dną moczanową (artretyzmem). Regularne spożywanie szprotów powoduje odkładanie się kwasu moczowego na powierzchni naszych stawów i powolne ich niszczenie.
Ser
Zwłaszcza twardy. Duże ilości tego produktu powodują bóle stawowe oraz skurcze mięśni. Dzieje się tak ponieważ w serze występują jony wapnia w dużym stężeniu.
Profilaktyka leczenia stawów
Osoby mające problemy ze stawami nie powinny w ogóle sięgać po te produkty. Osoby, które boją się, że w przyszłości mogą mieć takie problemy, powinny ograniczyć ich spożywanie.
Jest to szczególnie ważne, gdyż artretyzmu (choroby stawów) nie da się w pełni wyleczyć, nawet poddając się specjalistycznym operacjom. Aby zadbać o stawy trzeba wiec uciekać się do metod naturalnych.
Jedną z nich jest terapia octem jabłkowym. Jest to bardzo prosty zabieg, który każdy łatwo może przeprowadzić we własnym domu.
Po prostu przed każdym posiłkiem (maksymalnie do 5 razy dziennie) należy wypić szklankę wody z dodatkiem jednej łyżeczki octu jabłkowego. Taka kuracja powinna potrwać do około czternastu dni. W przypadku osób chorych na żołądek, ilość octu w szklance musi zostać zmniejszona do połowy łyżeczki.
Należy wtedy pamiętać o wydłużeniu czasu trwania terapii do 4 tygodni. Po tym czasie stan naszych stawów, ulegnie znacznej poprawie.
Z bólem stawowym doskonale radzi sobie także nalewka czosnkowa. W celu jej przygotowania należy przygotować około 500 mililitrów wódki oraz bardzo drobno posiekać 5 główek czosnku. Po zmieszaniu, nalewkę na 10 dni trzeba odstawić w ciemne miejsce.
Comments are closed.