Zebrane kwiatki mniszka przełóż do garnka i zalej zimną wodą, a następnie gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 15 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki i odstaw go w jakieś chłodne miejsce. Aby twój syrop z mniszka miał naprawdę prozdrowotne właściwości, taki napar powinien odstać w chłodzie nie krócej niż 24 godziny.
Potem ostrożnie odcedź wystudzony wywar przez sito i dodaj do niego cukier oraz przygotowany sok z cytryny. Teraz zabierz się za gotowanie syropu na małym ogniu. Aby wywar z dodatkiem cukru i soku się nie przypalił, mieszaj go od czasu do czasu i gotuj aż do uzyskania gęstości podobnej do miodu.
Wystudzony syrop z mniszka lekarskiego przelej do wyparzonych słoików lub butelek. Gotowy syrop z mniszka zachowuje swoją świeżość i wartości odżywcze przez kilka miesięcy.
Comments are closed.