Syrop można zrobić już z jednej szklanki truskawek. Jeśli masz i lubisz inne owoce, takie jak jeżyny, porzeczki czy maliny, nie ma sprawy, możesz ich użyć wymiennie z truskawkami.
Z takiej porcji otrzymasz około 1,5 l pysznego syropu bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku. To świetne wspomnienie lata w zimowe wieczory.
Zacznij od umycia truskawek i usunięcia szypułek. Ustaw garnek na kuchence, wrzuć truskawki oraz liście, a następnie gotuj je przez około 10 minut, pilnując, aby się nie przypaliły.
Odcedź i porządnie wyciśnij (możesz do tego użyć gazy). Dodaj cukier, kwasek cytrynowy i gotuj przez kolejne 10 minut.
Gorący syrop przelej do buteleczek, najlepiej takich, które można zamknąć korkiem. Nie musisz tracić czasu na pasteryzację, kwasek cytrynowy wraz z cukrem spowodują, że syrop zachowa świeżość.
Comments are closed.