Tarty, pyszny sernik – zrobisz go w 30 minut – Jedna blacha to za mało

Wystarczy 30 minut, by przygotować to ciasto, a jego smak jest niezapomniany. Twaróg jest delikatny, a tarte ciasto – lekkie.

Potrzebne składniki:

  • 400g pszennej mąki,
  • 400g twarogu z wiaderka,
  • 140g masła,
  • 150g białego cukru,
  • 2 jaja,
  • 10 łyżek tłustej śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie ciasta:

Przesiewamy mąkę przez sitko i dodajemy do niej jajko, 50g cukru, miękkie masło, łyżkę śmietany i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto, formujemy je w kulkę, owijamy folią i umieszczamy w chłodziarce na 15 minut.

Przygotowanie nadzienia:

Do twarogu dodajemy 4 łyżki śmietany i 50g białego cukru. Ubijamy całość w blenderze do czasu, gdy mikstura stanie się jednolita.

Kolejne etapy:

Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na pół. Ścieramy na grubych oczkach tarki pierwszą połowę ciasta bezpośrednio na blaszkę do pieczenia i rozprowadzamy je równomiernie na całej powierzchni naczynia. Ścieramy drugą część ciasta i odkładamy go na bok. Masę z twarogiem przenosimy na blachę i wyrównujemy ją łyżką. Następnie przysypujemy wszystko startą, drugą połową ciasta.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i wkładamy do niego ciasto na ok.30-35 minut. Możesz podać go nawet na gorąco. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!