Te gofry z patelni zachwycają swoim smakiem – uwielbiam tak przygotowane. Sprawdzony przepis.

Poniżej przedstawiamy Państwu przepis na pyszne gofry z patelni, które idealnie nadadzą się na śniadanie, którym rozpoczniemy dobry dzień.

Pyszne, chrupiące, a do ich przyrządzenia gofrownica jest nam zbędna. Ich przyrządzanie przypomina robienie naleśników, ale to konsystencja i smak ciasta decydują o tym, iż nie można ich pomylić z niczym innym.

Składniki, które będą nam potrzebne do ich przyrządzenia to:

  • 240 g masła,
  • 6 łyżek cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • opcjonalnie wanilia do smaku.

Sposób przygotowania:

Pierwszą czynnością będzie wymieszanie i staranne utarcie jajek z cukrem. Masło roztapiamy i wystudzone dodajemy do jajecznej mieszanki. Wsypujemy mąkę i dodajemy ekstrakt z wanilii.

 

Łączymy wszystkie składniki. Odpowiednia konsystencja to konsystencja podobna do skondensowanego, płynnego mleka. Nasze gofry smażymy na suchej, lekko rozgrzanej patelni. Nakładamy łyżkę ciasta lekko rozsmarowując ją na powierzchni patelni. Każdy gofr smażymy przez kilka minut z każdej strony.

Po ściągnięciu gofra z patelni, zwijamy go w rulon. Jak widać, przygotowanie domowych gofrów bez gofrownicy jest możliwe i łatwe.

Dodatkami mogą być owoce w kawałkach, cukier puder, bita śmietana, twarożek, mus ze zmiksowanych owoców, frużelina lub cokolwiek, na co będą mieć Państwo ochotę. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!