Tureckie nadziewane bułeczki – Proste i szybkie w wykonaniu. Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil

Na początku należy wymieszać ze sobą kefir, ocet, sól i cukier trzepaczką. Po chwili do mieszaniny dodaj jedno żółtko i dwa białka. Po chwili dodaj również proszek do pieczenia.

 

Do roztrzepanej masy dodaj przesianą mąkę. Powstałą masę ugnieć. Ciasto powinno być elastyczne i delikatne.

Gdy uzyskamy taką konsystencję, masę należy rozwałkować. Ciasto dzielimy na średniej wielkości rozwałkowane kwadraciki. W środku każdego kwadracika umieszczamy podobną ilość nadzienia.

 

Nadzienie uzyskamy po wymieszaniu sera i jajka z pomocą widelca.

Gdy rozmieścimy nadzienie na kawałkach ciasta, zlepiamy wszystkie rogi każdego kwadracika. Tworzymy pewnego rodzaju pierogi.

 

Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu białkiem i nacinamy delikatnie.

Blaszkę wstawiamy na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po upływie tego czasu bułeczki są już gotowe do spożycia! Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!