Warzywne gołąbki o wiele lepsze niż te mięsne – smaczne i oryginalne danie. Sprawdzony przepis

Warzywne gołąbki to smaczne i oryginalne danie, które doskonale sprawdzi się podczas zimy. 

Marynata sprawia, że nabierają bardziej wyrazistego smaku, dzięki czemu z pewnością zagoszczą na stałe w niejednym domowym menu!

Oto potrzebne składniki:

  • biała kapusta,
  • 500 g marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • burak ćwikłowy,
  • 2 czerwone papryki,
  • cebula,
  • papryczka chili,
  • litr wody,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 łyżki soli,
  • 100 ml octu,
  • ziele angielskie do smaku.

Przygotowujemy kapustę: na początku całą główkę umieszczamy na 10 minut w kuchence mikrofalowej ustawionej na niską moc. Dzięki temu liście zmiękną i będzie łatwiej je oddzielić. Rozdzielamy delikatnie liście i odcinamy od nich twarde i grubsze części.

 

Następnie przygotowujemy farsz: marchewki ścieramy na średnich oczkach, paprykę kroimy w cienkie paski, a cebulę w drobną kosteczkę lub piórka. Papryczkę chili siekamy w cieniutkie plasterki.

Cebulę smażymy, najlepiej na oleju, do momentu aż się zeszkli. Dodajemy do niej pozostałe warzywa oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smażymy, od czasu do czasu mieszając, dopóki wszystkie składniki nie będą miękkie. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

 

Przygotowujemy marynatę: gotujemy wodę z cukrem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Po zagotowaniu ściągamy z ognia i dodajemy ocet, mieszamy.

 

Ostudzony farsz zawijamy w przygotowane wcześniej liście kapusty i układamy w słoikach, dodając do nich również pokrojone w cienkie paski buraki. Całość zalewamy marynatą i sterylizujemy przez 25 minut.

Następnie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej przykryte kocem. Tak przygotowane gołąbki można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez całą zimę.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!