You might also like
Marynata sprawia, że nabierają bardziej wyrazistego smaku, dzięki czemu z pewnością zagoszczą na stałe w niejednym domowym menu!
Przygotowujemy kapustę: na początku całą główkę umieszczamy na 10 minut w kuchence mikrofalowej ustawionej na niską moc. Dzięki temu liście zmiękną i będzie łatwiej je oddzielić. Rozdzielamy delikatnie liście i odcinamy od nich twarde i grubsze części.
Cebulę smażymy, najlepiej na oleju, do momentu aż się zeszkli. Dodajemy do niej pozostałe warzywa oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smażymy, od czasu do czasu mieszając, dopóki wszystkie składniki nie będą miękkie. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy marynatę: gotujemy wodę z cukrem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Po zagotowaniu ściągamy z ognia i dodajemy ocet, mieszamy.
Ostudzony farsz zawijamy w przygotowane wcześniej liście kapusty i układamy w słoikach, dodając do nich również pokrojone w cienkie paski buraki. Całość zalewamy marynatą i sterylizujemy przez 25 minut.
Comments are closed.