W sklepie takiej nie kupisz. Idealna w smaku. Domowa suszona szynka wieprzowa – Jak u chłopa sto lat temu.

Jeśli wybierasz tylko sprawdzone produkty i pozbawione konserwantów, to ten przepis jest dla Ciebie. Domowej roboty suszona szynka wieprzowa jest prawdziwym klasykiem wśród wędlin.

 

Proces przygotowania zajmuje nieco czasu, ale pełnia smaku wynagradza to czekanie. Składniki są naturalne i łatwo dostępne w sklepie.

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • pieprz
  • kolendra
  • 0,5 kg soli
  • tymianek
  • rozmaryn
  • liście laurowe

Przygotowanie:

Mięso dokładnie oczyść i umyj. Odkrój tłuste części, aby pozostało same, chude mięso.

 

Kolendrę zmiel, liść laurowy połam na małe kawałki, a następnie wymieszaj z tymiankiem i pieprzem. Tak gotową marynatą natrzyj mięso.

 

Mięso przełóż do pojemnika, dokładnie obsyp solą z każdej strony i pozostaw w lodówce przez 2 dni. Co jakiś czas szynkę obracaj.

 

Po tym czasie wyjmij mięso, dokładnie opłucz pod zimną wodą i osusz. Ponownie przygotuj marynatę z ziół, a następnie natrzyj wieprzowinę. Pamiętaj, by nie dodawać już soli!

 

Szynkę owiń w gazę, zwiąż i przełóż do chłodnego miejsca lub bezpośrednio do lodówki. Tak zapakowane mięso przechowuj 2 tygodnie.

Po tym czasie można wyjąć i kroić na plasterki. Smacznie, zdrowo i domowo!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!