Focaccia przypomina włoska pizzę, jednak wyróżnią ją brak pomidorów i sosu. Jest często podawana jako główny posiłek z dodatkiem oliwy z oliwek, czy aromatycznych ziół. Stanowi także idealną przekąską, która może być formą lunchu w pracy, czy elementem pikników rodzinnych.
Wymieszać mleko z cukrem i drożdżami w głębokim pojemniku. Dodać jedno jajko. Przesiać mąkę, dodać sól i połączyć z płynną masą. Zagnieść ciasto. Dodać masło (w temperaturze pokojowej) i całość ponownie zagnieść. Ciasto przenieść do głębokiej miski, bądź naczynia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Mozzarellę pokroić w cienkie paski. Przygotować okrągłą formę do pieczenia i wyłożyć ją pergaminem, bądź papierem do pieczenia. Rozłożyć równo masę. Za pomocą noża wykonać nacięcia na powierzchni ciasta (jak na poniższym obrazku).
Wyłożyć mozzarellą. Przykryć formę folią i odstawić w ciepłe miejsce do powtórnego wyrośnięcia. Ubić jajko z 2 łyżami mleka i odrobiną soli. Posmarować wierzch ciasta. Piec przez ok 15 minut w 200’C.
Comments are closed.