Włoski wypiek w 15 minut. Świetna pyszna przekąska. Puszysta i delikatna. Robię zawsze na świąteczny stół

Włosi twierdzą, że focaccia z mozzarellą to pyszny poprzednik znanej wszystkim, tradycyjnej  pizzy. Jest to rodzaj pieczywa, który z dodatkiem sera, pieczony w wysokiej temperaturze zmienia się  niezwykle delikatny i aromatyczny wypiek.

Focaccia przypomina włoska pizzę, jednak wyróżnią ją brak pomidorów i sosu. Jest często podawana jako główny posiłek z dodatkiem oliwy z oliwek, czy aromatycznych ziół. Stanowi także idealną przekąską, która może być formą lunchu w pracy, czy elementem pikników rodzinnych.

 

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 25 gramów cukru
  • 5 gramów drożdży
  • 80 gramów masła
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 200 gramów mozzarelli

Przygotowanie:

Wymieszać mleko z cukrem i drożdżami w głębokim pojemniku. Dodać jedno jajko. Przesiać mąkę, dodać sól i połączyć z płynną masą. Zagnieść ciasto. Dodać masło (w temperaturze pokojowej) i całość ponownie zagnieść. Ciasto przenieść do głębokiej miski, bądź naczynia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Mozzarellę pokroić w cienkie paski. Przygotować okrągłą formę do pieczenia i wyłożyć ją pergaminem, bądź papierem do pieczenia. Rozłożyć równo masę. Za pomocą noża wykonać nacięcia na powierzchni ciasta (jak na poniższym obrazku).

 

Wyłożyć mozzarellą. Przykryć formę folią i odstawić w ciepłe miejsce do powtórnego wyrośnięcia. Ubić jajko z 2 łyżami mleka i odrobiną soli. Posmarować wierzch ciasta. Piec przez ok 15 minut w 200’C.

 

Po ostygnięciu wypiek można posypać aromatycznymi ziołami (oregano, bazylią) i podawać z oliwą z oliwek. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!