Będziesz zachwycona – Właściwości wody po gotowaniu jajek – nigdy jej nie wylewaj.

Naukowcy z Wydziału Nauk Medycznych na Uniwersytecie Birmingham przestudiowali procesy chemiczne zachodzące podczas gotowania jaj.

Ich wnioski były jednoznaczne. Nie można wylewać wody po gotowaniu. Koniecznie należy ją wykorzystać ze względu na cenne właściwości. Poniżej pokażemy Ci, do czego możesz jej użyć.

Właściwości wody po gotowaniu jajek 

Skorupki jajek zbudowane są w 90% z soli nieorganicznej węglanu wapnia. Oprócz tego zawierają fosfor, miedź, fluor, krzem i cynk. W trakcie gotowania woda nasycona jest więc jonami wapnia i innymi cennymi pierwiastkami chemicznymi.

Ta właściwość wody po gotowaniu jajek jest szczególnie pożądana przez ogrodników. Podlewanie roślin wodą wysyconą minerałami nawet 10-krotnie zwiększa ich tempo wzrostu. Oprócz stymulowania wzrostu woda z gotowania jajek utrzymuje odpowiednie pH gleby (5,5 – 6,5). Dzięki temu zapewnia roślinom optymalne warunki wchłaniania substancji odżywczych.

W jaki sposób wykorzystać wodę po gotowaniu jajek? 

Po ugotowaniu jajek przelej wodę do osobnego pojemnika, a jajka zalej zimną wodą z kranu. Dzięki temu będziesz mogła je łatwo obrać ze skorupek. Wodę po gotowaniu ostudź i używaj do podlewania lub opryskiwania domowych roślin.

Na niedobór wapnia cierpią kwiaty, których końce liści są suche i mają brązowe plamy. Ich pędy są małe i rosną powoli. Mamy nadzieję, że nasz pomysł na wykorzystanie wody po gotowanych jajkach przyda się do odżywienia Twoich domowych kwiatów. Dzięki temu zyskają one piękny i zdrowy wygląd!

Koniecznie podziel się tą metodą ze znajomymi, którzy borykają się z problemem suchych, nieodżywionych roślin domowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!