Nigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu jajek. Jestem zaskoczona, do czego ona może się przydać

Czy wiesz jak niezwykłe zastosowanie ma woda z gotowanych jajek? Poniżej dowiesz się dlaczego nigdy nie należy jej wylewać!

 

Najczęściej, albo prawie zawsze woda, w której gotujesz jaja zostaje wylana do toalety lub zlewu. To wielki błąd! Okazuje się, że podczas gotowania jajek zachodzą bardzo ciekawe reakcje chemiczne.

To właśnie skorupki jaj mają koło 90% węglanu wapnia oraz posiadają liczne pierwiastki jak między innymi: krzem, cynk czy fosfor.

To właśnie podczas procesu gotowania, woda, w których zanurzone są jaja nasączana jest tymi mikroelementami. W jaki sposób można wykorzystać taką zmineralizowaną wodę?

 

Jeśli w Twoim domu posiadasz rośliny doniczkowe, albo jesteś właścicielem ogródka ta wiadomość na pewno Cię ucieszy!

Bowiem woda z jaj jest niezwykle skuteczna w rozwoju roślin – dzięki podlewaniu gleby uzyskaną wodą, rośliny są automatycznie chronione przed atakiem szkodników i owadów, mają wzmocnione i silniejsze pędy oraz ich wzrost jest przyspieszony nawet 10-krotnie!

 

Dodatkowo  w hodowli roślin, niezwykle ważne jest utrzymanie prawidłowego pH gleby – to właśnie woda z jaj pomoże w uzyskaniu jej  kwaskowatości na poziomie pH 5,5-6,5.

 

Tym bardziej taka woda bogata w cenne składniki jest potrzebna roślinom z niedoborem wapnia, które oznaczają się suchymi liści z brązowymi plamami.

JAK WŁAŚCIWIE SKORZYSTAĆ Z DOBRODZIEJSTW WODY Z JAJ?

Jest to naprawdę dziecinnie proste! Wodę z jaj przelej do osobnego garnka lub pojemnika, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Taki wywar jest już gotowy do nawadniania roślin i gleb.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!