Najczęściej, albo prawie zawsze woda, w której gotujesz jaja zostaje wylana do toalety lub zlewu. To wielki błąd! Okazuje się, że podczas gotowania jajek zachodzą bardzo ciekawe reakcje chemiczne.
To właśnie podczas procesu gotowania, woda, w których zanurzone są jaja nasączana jest tymi mikroelementami. W jaki sposób można wykorzystać taką zmineralizowaną wodę?
Bowiem woda z jaj jest niezwykle skuteczna w rozwoju roślin – dzięki podlewaniu gleby uzyskaną wodą, rośliny są automatycznie chronione przed atakiem szkodników i owadów, mają wzmocnione i silniejsze pędy oraz ich wzrost jest przyspieszony nawet 10-krotnie!
Dodatkowo w hodowli roślin, niezwykle ważne jest utrzymanie prawidłowego pH gleby – to właśnie woda z jaj pomoże w uzyskaniu jej kwaskowatości na poziomie pH 5,5-6,5.
Tym bardziej taka woda bogata w cenne składniki jest potrzebna roślinom z niedoborem wapnia, które oznaczają się suchymi liści z brązowymi plamami.
Jest to naprawdę dziecinnie proste! Wodę z jaj przelej do osobnego garnka lub pojemnika, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Taki wywar jest już gotowy do nawadniania roślin i gleb.
Comments are closed.