Zapiekanka gołąbkowa – szybki i smaczny odpowiednik tradycyjnych gołąbków. Obłędny smak

Zapiekanka gołąbkowa, czyli szybki i smaczny odpowiednik tradycyjnych gołąbków.

Do przygotowania dania będziemy potrzebować następujących składników:

  • 1 kg mielonego mięsa
  • 500g pieczarek
  • 2 woreczki ryżu
  • 100 ml przecieru pomidorowego (z kartonu)
  • 3/4 główki białej kapusty
  • szczypior
  • 2 cebule
  • 1-2 łyżki mąki
  • 500 ml rosołu
  • łyżeczka masła
  • majeranek
  • sól
  • papryka
  • czosnek
  • pieprz

Cebulę należy posiekać, a kapustę poszatkować i podgotować w osolonej wodzie przez ok. 5 min. Jednoczenie podgotowujemy ryż (w osolonej wodzie) przez ok. 7 min. Po upływie wyznaczonego czasu cebulę i ryż mieszamy z mięsem. Mięso doprawiamy majerankiem, czosnkiem, papryką, pieprzem i solą.

 

Na dnie naczynia żaroodpornego umieszczamy liść kapusty. Następnie układamy warstwy z mięsa i podgotowanej kapusty, pamiętając jednocześnie o polewaniu warstwy mięsa przecierem pomidorowym.

Tak przygotowaną zapiekankę umieszczamy w piekarniku w temp. 200C na 90 min. Jednak po upływie 15 min. danie należy podlać rosołem, który należy wylać kwadrans przed końcem zapiekania.

Na bazie zlanego rosołu wykonujemy sos pieczarkowy. Posiekaną cebulę i pieczarki smażymy na maśle, zalewając rosołem. Powstałą mieszankę dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut. Do smaku możemy doprawić wymienionymi wcześniej przyprawami. Sos zagęszczamy mąką.

Wyrazistości doda posiekany szczypior. Powstały sos polewamy na zapiekankę kilka minut przed ostatecznym wyjęciem dania z piekarnika.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!