Cebulę należy posiekać, a kapustę poszatkować i podgotować w osolonej wodzie przez ok. 5 min. Jednoczenie podgotowujemy ryż (w osolonej wodzie) przez ok. 7 min. Po upływie wyznaczonego czasu cebulę i ryż mieszamy z mięsem. Mięso doprawiamy majerankiem, czosnkiem, papryką, pieprzem i solą.
Tak przygotowaną zapiekankę umieszczamy w piekarniku w temp. 200C na 90 min. Jednak po upływie 15 min. danie należy podlać rosołem, który należy wylać kwadrans przed końcem zapiekania.
Na bazie zlanego rosołu wykonujemy sos pieczarkowy. Posiekaną cebulę i pieczarki smażymy na maśle, zalewając rosołem. Powstałą mieszankę dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut. Do smaku możemy doprawić wymienionymi wcześniej przyprawami. Sos zagęszczamy mąką.
Comments are closed.