Za każdym razem smakuje wybornie! Tym razem dzielę się przepisem na jakże prostą, ale niesamowicie smaczną marynatę do udek. Składniki z pewnością masz w swojej lodówce, a jeśli nie, ich zakup nie stanowi żadnego problemu.
Tak przygotowana potrawa jest niezwykle soczysta oraz smaczna. W moim domu to prawdziwy hit podczas spotkań rodzinnych czy towarzyskich. Sprawdź koniecznie!
Udka dokładnie oczyść, obmyj i osusz. W miseczce wymieszaj ketchup z majonezem, dodaj łyżeczkę słodkiej papryki i majeranku. Tak powstałą marynatą, natrzyj dokładnie mięso. Poczekaj kilka godzin, aby udka dokładnie przeszły aromatem przypraw.
Następnie umieść kawałki kurczaka w naczyniu żaroodpornym i posyp po wierzchu chili. Między udkami powsadzaj pokrojony w kawałki czosnek, a pozostałą marynatę wlej do formy. Danie piecz w 180 stopniach pod przykryciem.
Po godzinie mięso powinno być miękkie, ale dla pewności możesz sprawdzić przy pomocy widelca lub specjalnego szpikulca. Aby skórka była chrupiąca, pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę. Piecz tak przez około 6-8 minut. Udka podawaj bezpośrednio po upieczeniu. Mięso idealnie komponuje się z ziemniakami puree, frytkami oraz świeżymi surówkami z sezonowych warzyw.
Comments are closed.